Nejlepší kuchyňské nože? Nechte si poradit našim testem 15 nejlepších kuchyňských nožů


Kuchyňský nůž bereme do ruky několikrát denně. Tím se stává jedním z nejpoužívanějších kuchyňských nástrojů. Přitom právě kuchyňské nože jsou to, čemu při nákupu obvykle nevěnujeme zvláštní pozorost. To je však velká chyba, používání kvalitních a speciálních nožů nám může velmi usnadnit a zpříjemnit práci v kuchyni. Pro správný výběr je důležitý použitý materiál na čepel i rukojeť, celková odolnost, ostrost a pohodlí.

Někdo může pochopitelně namítnout, proč investovat do dražších nožů, když jsou k dostání podstatně levnější nože například v supermarketu. Odpovědí je kvalita. Kvalitní kuchyňské nože vyhlášených značek jsou extrémně odolné, pevné a takřka nezničitelné. Jsou ostré jako břitva a bez námahy si poradí s každou překážkou. Jen tak se neztupí a vaření s nimi je zkrátka radost. Pokud nevěříte v tak rozdílné kvality, pořiďte si pro začátek jeden nůž, například kuchyňský nůž Victorinox, s žádným z nožů této značky neuděláte chybu.

Na trhu je na výběr z univerzálních nožů, ale také z nožů konstruovaných jen k jednomu speciálnímu úkonu. Jak se zorientovat v široké nabídce a jaké kuchyňské nože vybrat do Vaší kuchyně?

Bez nožířského vybavení, jaké mívají profesionální kuchaři, se obejdeme, ale pouze s jedním nožem si v kuchyni nevystačíme. Chybět by nám neměla chybět aspoň základní sada kuchyňských nožů.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2020

Vítěz testuKDS Řeznická zabíjačková souprava 2695

Hmotnost: 4370 g Rozměry: 325 x 100 x 455 Obsahuje : 1x nůž vykošťovací ( čepel 12,5 cm ) 1x nůž ( čepel 17,5 cm ) 1x nůž ( čepel 17,5 cmVíce info zde

★★★★★

Cena: 4 375 KčZobrazit nabídku
LidovkaBlaumann Berlinger Haus ST8R

Materiál: nerezová ocel Umělohmotná RukojeÈ Stojan: akrylový Rozměry: Nůž: 2 ks – délka čepele 20 cm Nůž: 1 ks – délka čepele17,5 cm Nůž:Více info zde

★★★★★

Cena: 996 KčZobrazit nabídku
Zlatá střední cestaBergHOFF kuchyňských nožů 8-dílná 1308010

Osmidílní sada kuchyňských nožů BergHOFF v moderním černém provedení. Nože jsou určeny pro každého vášnivého kuchaře, který si potrpíVíce info zde

★★★★★

Cena: 3 690 KčZobrazit nabídku
Pro náročnýDellinger IKAZUCHI damaškový japonský kuchařský nůž 22 cm - barva dřevo

omezená série – krásný japonský kuchařský nůž z damascénské oceli na krájení masa, ryb, zeleniny, délka ostří 22 cm, jádro z oceli AUS-10Více info zde

★★★★★

Cena: 9 999 KčZobrazit nabídku


Rozdíl mezi kuchyňským a kuchařským nožem

Kuchyňský nůž je obecné označení nožů používaných v běžné kuchyni. Kuchařským nožem se označuje profesionální nůž používaný nejen v domácnostech, ale také v profesionálních kuchyních.

Prověření výrobci kuchyňských nožů

Existuje mnoho výrobců specializující se na výrobu kuchyňských nožů. Kvalitní kuchyňské nože Fiskars jsou zárukou dlouhé životnosti. Stejně tak neuděláte chybu značkou Solingen či Victorinox.

Nejlepší kuchyňské nože na základě obsáhlého testu spotřebitelů v roce 2020

1. místo

BerlingerHaus passion Burgundy Line

Kvalitní sada laserem broušených ocelových kuchyňských nožů v elegantním stojanu (bloku). Sada obsahuje pět různých typů nožů (kuchařskýVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 395 KčZobrazit nabídku
2. místo

WÜSTHOF nůž Classic Ikon crème 20 cm

Sada Classic obsahuje:

– 1x kuchařský nůž CLASSIC, čepel 20 cm, č. výr.: WU4582/20
– 1x ochrana ostří, č. výr.: 9921-4

Tento klasickýVíce info zde

★★★★★

Cena: 2 364 KčZobrazit nabídku
3. místo

Samura Japonský Santoku nůž 175 mm

Nůž santoku z oceli AUS-8 – je v japonské kuchyni již tradičním nástrojem.Vyznačuje se speciální geometrií ostří: hřbet nože Santoku seVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 690 KčZobrazit nabídku
4. místo

Zwilling Nůž TWIN Four Star II 20cm

Zwilling TWIN Four Star II, Kuchařský nůž

Kuchařský nůž- z moderní, osvědčené kolekce TWIN Four Star II od Zwilling J.A. Henckels. ErgonomickyVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 606 KčZobrazit nabídku
5. místo

KDS Souprava řeznická TOP 5

      Usnadněte si práci s masem za pomoci řeznické soupravy TOP 5  KDSHmotnost: 890 g
Rozměry: 286 x 30 x 430 mm
Složení se skládáVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 093 KčZobrazit nabídku
6. místo

BergHOFF kuchyňských nožů 8-dílná 1308010

Osmidílní sada kuchyňských nožů BergHOFF v moderním černém provedení. Nože jsou určeny pro každého vášnivého kuchaře, který si potrpíVíce info zde

★★★★★

Cena: 3 690 KčZobrazit nabídku
7. místo

Blaumann Berlinger Haus ST8R

Materiál: nerezová ocel Umělohmotná RukojeÈ Stojan: akrylový Rozměry: Nůž: 2 ks – délka čepele 20 cm Nůž: 1 ks – délka čepele17,5 cm Nůž:Více info zde

★★★★★

Cena: 996 KčZobrazit nabídku
8. místo

Kanetsune Hammered Santoku, 165 mm

Japonský kovaný nůž na potraviny, jádro oceli VG-1 obložená SUS410 nerez.
Celková délka: 28,5 cm
Délka čepele: 16,5 cm
Ocel: VG-1 NerezováVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 389 KčZobrazit nabídku
9. místo

Wüsthof classic 20cm

Kuchařský nůž Classic perforovaný je robustní, těžký nůž se širokou čepelí jemného a přitom odolného ostří. Všeuměl pro profesionályVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 780 KčZobrazit nabídku
10. místo

G21 Gourmet Damascus 17 cm

Nože z damaškové oceli v kuchyni? Ano, je to skvělá volba.
Damascénská
ocel má jednak vyšší tvrdost a odolnost vůči opotřebení, díky vzácnéVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 250 KčZobrazit nabídku
11. místo

Samura Kuchyňský univerzální nůž Damascus150 mm

Overall length (mm): 270Blade length (mm): 150Blade material: Hammered Damascus steel, VG-10 (Japan)Blade hardness: 61 HRCNumber of layers: 67Handle material:Více info zde

★★★★★

Cena: 1 460 KčZobrazit nabídku
12. místo

KDS Řeznická zabíjačková souprava 2695

Hmotnost: 4370 g Rozměry: 325 x 100 x 455 Obsahuje : 1x nůž vykošťovací ( čepel 12,5 cm ) 1x nůž ( čepel 17,5 cm ) 1x nůž ( čepel 17,5 cmVíce info zde

★★★★★

Cena: 4 375 KčZobrazit nabídku
13. místo

Kai Wasabi nůž šéfkuchaře 6720C 20cm

Nová profesionální řada WASABI BLACK, s černou polypropylenovou rukojetí, kovovou záštitou a leštěným ostřím je velmi elegantní kvalitněVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 450 KčZobrazit nabídku
14. místo

Seburo Sarada Damascus Santoku nůž 190 mm

Tradiční japonský nůž Santoku se používá ke krájení, sekání a drcení různých druhů potravinVíce info zde

★★★★★

Cena: 2 895 KčZobrazit nabídku
15. místo

Tojiro Shirogami Japonský šéfnůž černěný 120 mm

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ:

VZHLEDEM K PROBLÉMŮM S DODAVATELEM SUROVÉHO MATERIÁLU PRO VÝROBU ČERNĚNÝCH NOŽŮ ŘADY SHIROGAMI SE VÝROBCE TOJIROVíce info zde

★★★★★

Cena: 1 250 KčZobrazit nabídku

Typy kuchařských nožů a jejich využití

Abychom si v kuchyni usnadnili práci, je dobré používat vícero druhů nožů. Přečtěte si, jaké kuchyňské nože by Vám rozhodně neměly chybět.

4 nejlevnější a nejlepší kuchyňské nože

1. místo

Fr. Dick Víceúčelová pinzeta 25 cm

Tato víceúčelová pinzeta v délce 25 cm se Vám bude hodit, ať už budete chtít umístit závěrečnou třešinku na dort nebo budete chtít obrátitVíce info zde

★★★★★

Cena: 900 KčZobrazit nabídku
2. místo

Arcos sekáček 374610

ARCOS tvrdě pracuje na vybavení vaší kuchyně pomocí nástrojů, které zjednodušují vaši kuchyni a maximalizují váš čas. Také usilujeme oVíce info zde

★★★★★

Cena: 903 KčZobrazit nabídku
3. místo

Victorinox Japonský nůž Santoku, s vroubky Swiss Classic 17 cm

★★★★★

Cena: 903 KčZobrazit nabídku
4. místo

Victorinox Řeznický nůž, 18 cm, dřevěná rukojeť, , 5.5200.18

Řeznický nůž ROSEWOOD Victorinox.
Rukojeti jsou vyrobeny z prvotřídního palisandrového dřeva.
Laserem testovaný úhel řezu, který zaručujeVíce info zde

★★★★★

Cena: 904 KčZobrazit nabídku

A

Základní typy nožů


Velký univerzální nůž – lze použít na všechno – maso, zeleninu, ovoce i bylinky. Ostří má dlouhé 15 -18 centimetrů a silné minimálně 3 milimetry.

Malý univerzální nůž – dobrý na na okrajování (např. tučných částí masa) a jiné drobné úkony jako je krájení menšího ovoce.

Kuchařský nůž – je robustnější než většina ostatních nožů. Má výrazně vyšší čepel, díky tomu poskytuje dostatek prostoru v oblasti rukojeti nad krájecí plochou a umožňuje nejen klasické krájení, ale i krouhání a sekání. Při opravdu zdlouhavém krájení Vám Vaše zápěstí poděkuje.

Velký nůž na maso – svým tvarem i velikostí připomíná velký kuchařský, má však nižší čepel.

Nůž na pečivo – má charakteristické zoubkované ostří.
Malý nůž na zeleninu – perfektní na krájení paprik, rajčat a dalších druhů zeleniny.

Další typy nožů

Každý z nožů s sebou nese řadu charakteristických rysů.

Filetovací nůž – lze použít k porcování ryb a ke stahování kůže.

Špikovací nůž – určený na špikování masa.

Vykosťovací nůž – slouží k vykostění masa.

Sekáček – využití k sekání masa, poradí si i kostmi.

Loupací nůž – k oloupání měkkých i tvrdých slupek.

Nůž na sýr – určen pro krájení sýrů.

Cukrářský nůž – skvělý pro krájení dortů a jemného pečiva,

Vyřezávací nůž – ne příliš rozšířený typ, kterým vyrobíte například jedlý dárek či dekoraci na dort.

Tip: V případě, že plánujeme nákup více nožů, stojí za zvážení koupě celé sady. Kompletní sada může vyjít levněji než nákup jednotlivých kusů a obvykle v ní nademe vše potřebné.

Jaký materiál čepele vybrat?

Nekvalitní nože nejsou vyrobeny z kalené oceli, ale z ocelového plechu. Kvalitní nůž by neměl být moc pružný a u velkých nožů (nad 15 centimetrů) by se čepel neměla ohýbat vůbec.

Čepele z uhlíkové oceli jsou tvořeny jednoduchou slitinou oxidu železitého. Mohou být náchylnější ke korozi a snáze se otupí, na druhou stranu je lze snadno nabrousit.

Čepele z nerezové oceli jsou tvořeny slitinou železa a některého z prvků jako chrom, nikl nebo molybden. Právě přidané prvky zvyšují odolnost proti korozi. Patří mezi nejrozšířenější typ nožů.

Keramické nože jsou vyrobené z oxidu zirkoničitého. Ostří keramických nožů je odolné proti opotřebení a chemicky netečné, díky čemuž by neměly ovlivňovat chuť jídla. Čepel je sice tvrdá, ale poměrně křehká. Nůž se při pádu může zlomit.

Rozdíl mezi nerezovým a keramickým nožem poznáme na první pohled. Nerezové se lesknou, zatímco keramické nože jsou matné.

Rukojeť nože

Kovová rukojeť je díky své vysoké odolnosti, snadnému čištění a atraktivnímu designu velmi rozšířená. Nevýhodou je, že když máme mokrou ruku, může nám nůž proklouznout.

Pokud má nůž dřevěnou rukojeť, je potřeba dbát, aby byla v suchu a po omytí ji vždy pečlivě otřít.

Tip: Dřevěnou rukojeť je občas dobré ošetřit olivovým olejem.

Příslušenství ke kuchyňským nožům

Aby se nože neztupily a abychom je měli po ruce, je praktické pořídit si k nim i stojan na kuchyňské nože. Stojany se vyrábí ze dřeva či z nerezu a při výběru musíme dávat pozor, aby se nám do nich nože vešly. Nože je také možné ukládat na magnetické lišty.

Kvalitní nože se jen tak neztupí, přesto je po určitém čase budeme muset nabrousit. S noži se samozřejmě můžeme vypravit k nožíři nebo je brousit ocílkou. Pokud chceme nože brousit bez námahy, elektrická bruska na kuchyňské nože bude správnou volbou.

Jak se o kuchyňské nože starat?

  • Krájejte na dřevěném či plastovém prké Skleněná deska, plech či jiná tvrdá podložka může ostří ničit.
  • Nože nedávejte do myčky nádobí, ale očistěte je jarem pod tekoucí vodou a poté otřete dosucha.
  • Nože ukládejte odděleně od sebe. Ideálně v dřevěném stojanu nebo na magnetické liště.
  • Kuchyňské nože bruste ocílkou, na brusných kamenech k tomu určených nebo je svěřte nožíři.

Jak vybrat kuchyňský nůž?

Při nákupu doporučujeme nůž vyzkoušet i kdyby jen u přátel. Práce s nožem Vás nesmí zmáhat a měla by Vás vést k tomu krájet houpavým pohybem. Nůž by měl být těžký a dobře padnout do ruky. Současně by měl mít zahnuté ostří.

Ohodnoťe prosím tento test:
.